HDR – High Dynamic Range

HDR

 

Vad är HDR? HDR står för High Dynamic Range och innebär att man lägger ihop flera exponeringar till en bild. Ögat har betydligt större dynamiskt omfång än våra digitala kameror idag. Därför upplever vi att tex den där fina solnedgången inte alls såg ut som på bilden.  Hade fotografiet ovan blivit tagen med en exponering, hade antingen himmeln varit helt utbränd eller hustaken helt svarta. För att komma förbi detta kan man ta flera olika bilder och slå ihop till en. På så vis får man högre omfång i både skuggorna och högdagarna.

De flesta moderna systemkameror har idag en inbyggd funktion för detta, men man bör se upp så att de inte blir i .jpeg direkt i kameran. Har man inte det alternativet så kan man sätta kameran på bracketing eller manuellt ta minst tre olika exponeringar på samma motiv. OBS! Ändra bara exponeringen mellan bilderna genom slutartiden, så inte skärpedjupet påverkas. När du tagit dina bilder finns det en mängd program som kan sätta ihop dom. Själv använder jag Adobe Lightroom för att göra det så enkelt som möjligt.

 

 

by Fredrik Mårtensson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *