HDR – High Dynamic Range

HDR

 

Vad är HDR? HDR står för High Dynamic Range och innebär att man lägger ihop flera exponeringar till en bild. Ögat har betydligt större dynamiskt omfång än våra digitala kameror idag. Därför upplever vi att tex den där fina solnedgången inte alls såg ut som på bilden.  Hade fotografiet ovan blivit tagen med en exponering, hade antingen himmeln varit helt utbränd eller hustaken helt svarta. För att komma förbi detta kan man ta flera olika bilder och slå ihop till en. På så vis får man högre omfång i både skuggorna och högdagarna.

De flesta moderna systemkameror har idag en inbyggd funktion för detta, men man bör se upp så att de inte blir i .jpeg direkt i kameran. Har man inte det alternativet så kan man sätta kameran på bracketing eller manuellt ta minst tre olika exponeringar på samma motiv. OBS! Ändra bara exponeringen mellan bilderna genom slutartiden, så inte skärpedjupet påverkas. När du tagit dina bilder finns det en mängd program som kan sätta ihop dom. Själv använder jag Adobe Lightroom för att göra det så enkelt som möjligt.

 

 

Gatufotografi och ett av de bästa fototipsen!

Gatufotografi är form av fotografi som funkar utmärkt även dagtid. Det är ofta väldigt nära till hands och extremt lärorikt. Man ska kanske inte förvänta sig exceptionella resultat efter första gången man varit ute, men går man igenom bilderna och analyserar vad som hade gjort bilderna bättre, garanterar jag att resultatet blir hästlängder bättre nästa gång. Även kamerans inställningar är något man lär sig otroligt snabbt med hjälp av att gå ut och fotografera gatufotografi.

Ett av de bästa tipsen jag kan ge som gäller alla typer av fotografi, är att titta på kanterna av bilden innan du trycker av. Hur ser det ut i vänsterkanten? Hur ser det ut i högerkanten?Upp? Ner? Innehållet mellan kanterna på bilden kommer automatiskt att se bättre ut om man ägnat en tanke åt kanterna på bilden.

Nedan är en bild tagen under eftermiddagen och sedan konverterad till svartvit.

_mg_2512

 

Nattfotografi

 

 

_mg_2379Nattfotografi kan verka utmanande men är något alla borde prova. När man har fått rätt på inställningarna så gäller det att hitta olika ljus och intressanta vinklar. Med dagens kameror kan man ha ISO:t tillräckligt högt utan att riskera att få förmycket brus.

 

Denna bild är tagen med en äldre Canon 7D

ISO 1000, f 1.8  1/80

Avstamp

Välkommen till systemkamera.nu fotobloggen!

Jag startar av med en av mina favoritbilder, en glödande solnedgång ifrån Toronto under Labor day i förra veckan:

_mg_2240

Bilden är tagen med ett så kallat gråfilter eller ND filter för att få fram tonerna och få det där mjuka vattnet.

  • Bränndvidd 15mm
  • Bländare f9
  • Slutartid 60s
  • ISO 100

 Lämna gärna en kommentar om det dyker upp någon fråga. Fortsätt titta in för fler bilder!